Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /hsphere/local/home/miriam34/ikonerna.se/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 ikonerna.se: Gudsmodern
ikonerna.se ikonerna.se

IKONERNA - HEM
Deesisgruppen
Gudsmodern
Kristi födelse
Kristusikoner
Händelseikoner
Ikoner från GT

OM

Vad är en ikon?
Ikonmålaren

KONTAKT

Beställning
Prisexempel

 

Klicka på de små bilderna för att se dem i större storlek.

Gudsmodern


Ömhetens Gudsmoder

Gudsmodern har alltid blå underklädnad och röd överklädnad. Hon är född som människa (den blå färgen), men har blivit gudomlig (den röda färgen) genom att hon burit Guds son.

Gudsmodern Gudsmodern Gudsmodern Gudsmodern Gudsmodern

Guldkanten på hennes överklädnad visar att hon är av konungslig börd (efter kung David). De tre guldstjärnorna talar om hennes renhet före, under och efter Kristi födelse. Bokstäverna högst upp på varje ikon står för "Guds Moder".

Kristus har en dräkt av guld. Han ser vuxen ut, han är fullkomlig redan vid sin födelse. På många ikoner håller han en bokrulle i handen. Guldet är även i kläderna himmelsfärgen, det finns också i glorian och ofta i bakgrunden. Den runda glorian, cirkeln, är ett tecken på fullkomlighet.

De grupper av Gudsmodernikoner som finns är: Ömhetens Gudsmoder, Tecknets Gudsmoder, den Tronande Gudsmodern och den Vägvisande Gudsmodern.


Liten (diameter 6 cm) ikon som föreställer Ömhetens Gudsmoder.

Gudsmodern

Den vägvisande Gudsmodern

Gudsmodern

 
© Miriam Nordgren   Text: Margareta Widmark   Besökare: