Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /hsphere/local/home/miriam34/ikonerna.se/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 ikonerna.se: Kristi födelse
ikonerna.se ikonerna.se

IKONERNA - HEM
Deesisgruppen
Gudsmodern
Kristi födelse
Kristusikoner
Händelseikoner
Ikoner från GT

OM

Vad är en ikon?
Ikonmålaren

KONTAKT

Beställning
Prisexempel

 

Klicka på de små bilderna för att se dem i större storlek.

Kristi födelse


Enligt Jakobs protevangelium, en av apokryferna, föddes Jesus i en grotta. Detta har man tagit fasta på i ikonerna. Dessutom lindades han, och lades i en krubba (Luk 2:7). I våra "julkrubbor" är Jesus ett liten knubbig naken baby.

Kristi födelse

Vi ser på denna ikon de händelser som utspelade sig i samband med Jesu födelse. Nere till höger tvättas Jesusbarnet av två hjälpkvinnor. Änglarna sjunger sin lovsång, en av dem talar om för herdarna vad som skett och de tre konungarna från "Österns länder" kommer ridande. Längst ner till vänster sitter Josef.

Oxen och åsnan finns som vanligt med vid krubban. Varför? I Jesaja 1:3 läser man: "En oxe känner sin ägare och en åsna sin herres krubba, men Israel känner intet, mitt folk förstår intet." Stjärnan sprider sitt sken över Kristus. "


Denna ikon liknar den förra, men tar bara med Maria och Jesus, änglarna, herdarna och fåren samt stjärnan.

Kristi födelse

De vise männen

De vise männen

Koptisk ikon som föreställer flykten till Egypten (Matteus evangelium 2: 14-15). På insidan av dörrarna ses ärkeänglarna Gabriel och Mikael.

Flykten till Egypten

På den här ikonen händer många saker. I övre delen ser vi i mitten grottan med Gudsmodern och Kristus, åsnan och oxen. Till vänster kommer de vise männen och frambär sina gåvor.

Kristi födelse

En bit därifrån, till höger, ser vi Josef sitta. Längst ner till höger sover Josef i sin säng, men blir väckt av en ängel som sade: "Stå upp och tag barnet och dess moder med dig och fly till Egypten, och bliv kvar där, till dess jag säger dig till; ty Herodes tänker söka efter barnet för att förgöra det." (Matt. 2: 13). Till vänster är de på väg till Egypten, Josef, Maria med barnet på en åsna, och en tjänare.


Längst upp ser man tre helgon. I mitten födelsegrottan, Maria vänder sig här bort från barnet, hon vet vad som kommer att hända med honom, och känner sorg.

Kristi födelse

De tre vise männen kommer och änglarna sjunger sin lovsång. Till höger berättar en ängel för herden vad som har hänt. Längst ner ser vi Josef i djupa funderingar medan ett par kvinnor tar hand om det nyfödda barnet.


 
© Miriam Nordgren   Text: Margareta Widmark   Besökare: