Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /hsphere/local/home/miriam34/ikonerna.se/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 ikonerna.se: Kristusikoner
ikonerna.se ikonerna.se

IKONERNA - HEM
Deesisgruppen
Gudsmodern
Kristi födelse
Kristusikoner
Händelseikoner
Ikoner från GT

OM

Vad är en ikon?
Ikonmålaren

KONTAKT

Beställning
Prisexempel

 

Klicka på de små bilderna för att se dem i större storlek.

Kristusikoner


Kristus Pantokrator, Världshärskaren

Kristi kläder: Han har alltid röd underklädnad, han är GUD, och blå över- klädnad, han har manifesterat sig som människa.

Kristus Pantokrator, Världshärskaren

I hans gloria syns korset, och i korsarmarna syns tre grekiska bokstäver som betyder "Han Som Är" (2 Mos 3:14). IC KC betyder Jesus Kristus. Han håller upp sin ena hand i en välsignande gest och håller i den andra den heliga skrift. Han ser rakt fram, ser på betraktaren, på dig.


Kristus Pantokrator

Se ovan.

Kristus Pantokrator

Den icke av människohand målade Kristus

Östkyrkans motsvarighet till den västliga Veronikas svetteduk. Johannes av Damaskus berättar: "Kung Abgar i Edessa sände en konstnär att måla ett naturtroget porträtt av Herren.

Den icke av människohand målade Kristus

Men konstnären kunde inte utföra uppdraget på grund av den strålglans som omgav hans ansikte. Då lade Herren manteln över sitt eget livgivande ansikte och tryckte en bild på den, varpå han skickade den till den väntande Abgar." Det finns också en annan variant av berättelsen, men även den har sitt ursprung i Edessa och kung Abgar.


Liten (diameter 6 cm) Mandylion, den icke av människohand målade kristusbilden.

Kristusikon

 
© Miriam Nordgren   Text: Margareta Widmark   Besökare: